Mislav Kirac – Svaki dan je nešto novo!

Poseban je osjećaj bilo postati tata. Iznenadilo me kako se sve brzo mijenja i kako vrijeme brzo leti. Doslovce svaki dan možeš uočiti neku promjenu na bebi i to je divno i zastrašujuće u isto vrijeme. O tome svi pričaju. Drugo, morao sam naučiti da nisam više ja gospodar svog vremena. To mi je teško palo i još nisam skroz prihvatio tu činjenicu, ha ha. Ja sam uvijek imao popunjen raspored i činilo mi se da imam premalo vremena za sve svoje ideje i planove. Sada mi se to čini smiješnim iz ove perspektive. Pozitivna strana toga je što te natjera da se prepustiš i uživaš u trenutku jer to je ono što ti je preostalo i što ti nitko ne može uzeti. A ne može ti ni vratiti te trenutke i zato su tako posebni.

Prvi trenutak koji posebno pamtim je bio minutu ili dvije nakon njegovog rođenja. Nikad neću zaboraviti kako su nam se tad Maku i meni pogledi sreli i kako smo gledali jedan drugog u oči. Iako je sve trajalo nekoliko sekundi, imam osjećaj da smo puno toga tada rekli jedan drugomu.

Oduševljava me što su bebe tako iskrene, u smislu da ne mogu sakriti emociju, ne mogu glumiti. Žive u trenutku, nisu opterećeni prošlošću ni budućnošću, zanima ih samo ovaj trenutak u kojem jesu. Starija djeca već nauče skrivati emocije pa zapravo nikada ne znaš što zapravo misle dok kod malih beba vidiš tu čistu emociju tog trenutka i to je predivno.

Informiram se najviše od članova uže obitelji koji imaju stariju djecu pa imaju iskustva s nekim situacijama s kojima se ja po prvi put susrećem. To je velika podrška. Osim toga informiram se preko interneta gdje ima mnogo informacija i često je teško snaći se u moru različitih informacija i savjeta na bilo koju temu. Nisam još koristio očinski dopust, ali svakako planiram kad će Mak biti malo stariji. Veselim se tome!

Savjet za buduće tate – uživajte u svakom trenutku dok ste s djetetom jer ćete samo jednom moći biti s njim dok će imati tjedan dana, ili mjesec dana ili 3 mjeseca. A svaki dan je nešto novo.