Josip Culek – Pokušavam biti što liberalniji i sve rješavati razgovorom

Mislim da je biti tata jedinstveno i nenadmašivo iskustvo. Jednostavno ne postoji nešto u životu što se može mjeriti s tim. Od onih prvih dana iščekivanja dolaska malog čuda na svijet, preko brige za onu malu bespomoćnu „kiflicu”, do bezbrojnih igara, plesa, smijeha i suza s neumornim zvrkovima.

Meni je osobno najveći, da tako kažem, šok bio ona spoznaja u trenutku rođenja djeteta koliko su neke stvari koje sam smatrao ekstra bitnima zapravo nevažne u životu. Kako ti se u sekundi život i prioriteti svedu na osjećaj brige i zaštitništva prema ženi i djeci.

Što se samog pristupa odgoju tiče, pokušavam biti što liberalniji i sve rješavati razgovorom. Ponekad mi fali malo strogoće i curke to lijepo koriste, ali bitno mi je da smo na kraju dana svo zdravi i tata dobije svoj zagrljaj i pusu prije spavanja.

Veliku većinu slobodnog vremena posvećujem igri, učenju kroz igru i druženju s djecom i mislim da je to zapravo najbitnije u svemu, da djeca osjete da su voljena i da im ne fali pažnje.

Najviše informacija potražim od iskusnijih ljudi oko sebe (bake, stariji brat koji ima četvero djece, kumovi koji imaju djecu duže vrijeme…), a nakon toga potražim po internetu ili ako je u pitanju zdravlje nazovem obiteljsku doktoricu. Nažalost nekog velikog sadržaja za očeve na internetu i nema previše, većinom je sadržaj iz perspektive majki.

Dolazak kući s posla mi je trenutak koji mi uljepša svaki dan, kad ni ne otvorim vrata do kraja, a dva mala anđela lete raširenih ruku i vrište na sav glas od radosti.

Znam kako ostvariti svoja prava na roditeljski dopust. O njima sam saznao preko raznih medija (tv, internet, radio…) i kroz razgovor s drugim kolegama. Osim toga HR me prilikom zapošljavanja upoznao s pravima koja imam kao otac tako kod trenutnog poslodavca uz ona zakonom propisana. Koristio sam povlasticu rada mjesec dana pola radnog vremena nakon rođenja djeteta.

Jedino što mi trenutno pada napamet je savjet za buduće tate – Opustite se, uživajte i ne bojte se pitati iskusnije. Ako i pogriješite ne brinite, djeca su čvršća nego mi to mislimo i samo nastavite dalje hrabro.