Amel Pašić – Djeca će vam promijeniti život naglavačke – i to na bolje

Prije svega me kod roditeljstva iznenadilo dijete :-D. Prvih dana nisam znao što bi s tom mrvicom. A onda, iz dana u dan sam se sve više zaljubljivao u njega. I tako već skoro 8 godina. Koliko god je uloga roditelja zahtjevna, osjećaj sreće koji roditeljstvo donosi je fantastično i jedinstveno iskustvo.

Iako s Kaanom provodim tjedan dana mjesečno, nastojim s njim razgovarati svaki dan. Komunikaciju inače držim ključnom u odnosu među ljudima, a u odgoju ima posebnu težinu. Kaanu nastojim ugraditi vrijednosti u koje ja vjerujem (5 PI vrijednosti + customizirane 😊). Želim da moj sin osjeti ljubav i sigurnost. Da bude pažljiv prema drugima, da ih cijeni po tome kakvi su ljudi, bez obzira na njihovo porijeklo.

Nastojim biti prijatelj s Kaanom i pričati o svemu, prepoznati i razumjeti njegovu posebnost, potaknuti mu znatiželju i potaknuti ga na istraživanje. Konačno, nastojim mu pružiti svu sreću koje nosi djetinjstvo, a u isto vrijeme i pripremati ga za budućnost i samostalnost.

Prvo sam čitao dosta u mjesecima dok sam čekao Kanna da se rodi. Danas posegnem za traženje rješenja i iskustava za konkretne izazove s kojima se susretnem. Razgovaram sa suprugom, a česta adresa su moji prijatelji, roditelji sa dužim stažom. Iz njihovih iskustava pokušavam razumjeti nove generacije, njihove potrebe i prioritete, te kako su se oni nosili s konkretnm izazovima. Jako mi je važno uskladiti svoj pristup i svoja očekivanja sa 7-godišnjim djetetom. To je bio izazov i mojim roditeljima, a danas je sigurno puno veći.

  • posebni trenutci u ulozi tate:

Svaki puta kada čujem “tata”, svaki naš susret, svako naše putovanje. Ti naši susreti nakon nekoliko tjedana razdvojenosti, kada Kaan bude doslovno zalijepljen za mene i nitko drugi za njega ne postoji.

Nisam koristio očinski i/ili roditeljski dopust, a vidio sam tu mogućnost u HR Cloudu i upravo me ovo pitanje potaklo na googlanje. “OČINSKI DOPUST u okviru kojeg zaposleni ili samozaposleni otac koristi, u razdoblju od dana rođenja djeteta pa sve do šestog mjeseca djetetova života, očinski dopust, u trajanju, ovisno o broju rođene djece od 10 radnih dana za jedno dijete, a 15 radnih dana u slučaju rođenja blizanaca, trojki ili istovremenog rođenja više djece”. Moja bi preporuka bila ovu pogodnost koristiti za jedno po jedno dijete, radije nego odjednom za 2,3 ili više 😊

Budite s djecom, provodite vrijeme s njima. Kad su mali igrajte se, ljubav klinaca je proporcionalna količini igre s njima. Razgovarajte, budite partneri. Učite ga vlastitim primjerom. Uvijek imajte u vidu da je dijete mali čovjek i na svoj način jedinstveno i posebno.

Djeca će vam promijeniti život naglavačke – i to na bolje. Promijenit će vam prioritete i pogled na život. Kad vam je teško, vratit će vam osmijeh i dati snagu za dalje. Uživajte!