PDF: Budi tata i rasti s djetetom

Tijekom svog života 80% muškaraca i mladića postat će očevi. Njihovi postupci i odnos prema majci djeteta od trudnoće nadalje te odnos koji njeguju s djetetom od rođenja, značajno utječu na živote njihove djece i njihove obitelji, ali i na cijelu zajednicu.

Mnogi današnji očevi utiru put novoj ulozi oca – onoj angažiranoj, ravnopravno prisutnoj u obitelji. Uzore rijetko imaju u svojim očevima ili djedovima jer očinska se uloga tek počela mijenjati u našem društvu. Oni su pioniri u osmišljavanju ravnopravne, angažirane očinske uloge. Oni osjećaju i žele biti drugačiji tate, žele preuzeti dio onoga što su bili njihovi očevi,
ali žele biti privrženiji, emocionalno povezaniji s djecom, brinuti o djeci ravnopravno s partnericom. Zašto su baš takvi tate važni, kakav utjecaj i koje dobrobiti donose svojom angažiranošću i brižnošću djeci, obitelji, ali i partnerici i sebi, možete saznati u ovoj brošuri. U brošuri ćete pronaći ideje kako se povezati s djetetom onda kad izgleda da u djetetovom životu postoji samo jedna veza, ona s majčinom dojkom, kako se igrati, kako biti aktivan i angažiran tata od plusa na testu trudnoće pa sve do prvih djetetovih godina.

Želimo vas ohrabriti na preuzimanje aktivne uloge u životu obitelji koju gradite sa svojom partnericom i djetetom koje možda tek očekujete ili već imate. Prisutan i aktivno uključen tata važan je u odrastanju svoga djeteta čak i ako se njegov životni put raziđe s majčinim i dijete više ne živi s tatom ili živi s njim dio vremena.

Tata, bilo da se radi o biološkom ocu ili odrasloj muškoj osobi koja je prisutna u životu djeteta, važna je osoba u djetetovom životu, a odnos koji njeguje s majkom djeteta uvelike će odrediti kvalitetu života djeteta